barbat

Exercitiile Kegel

Exercitiile Kegel

Introducere in exercitiile Kegel

Exercitiile Kegel sunt o serie de exercitii concepute pentru a intari muschii planseului pelvin. Acestea au fost numite dupa Dr. Arnold Kegel, care a dezvoltat aceasta tehnica in anii 1940 ca o metoda de a preveni incontinenta urinara. De atunci, exercitiile Kegel au devenit populare atat in randul femeilor, cat si al barbatilor, datorita beneficiilor multiple pe care le ofera, inclusiv imbunatatirea controlului vezicii urinare si a functiei sexuale.

Cum se efectueaza corect exercitiile Kegel?

Pentru a efectua corect exercitiile Kegel, este esential sa identifici mai intai muschii planseului pelvin. Cea mai simpla metoda de a face acest lucru este de a incerca sa opresti fluxul de urina in timpul mictiunii. Muschii pe care ii folosesti pentru a face acest lucru sunt muschii targetati in exercitiile Kegel. Odata ce ai identificat corect muschii, exercitiile pot fi efectuate in orice pozitie, desi multe persoane prefera sa inceapa in pozitia sezand sau culcat.

Un ciclu complet de exercitii Kegel implica contractarea muschilor planseului pelvin, mentinerea contractiei pentru cateva secunde si apoi relaxarea lor. Este recomandat sa incepi cu contractii de 3-5 secunde, urmate de o relaxare de aceeasi durata. Pe masura ce muschii devin mai puternici, durata acestor contractii poate fi crescute. Un set complet ar trebui sa includa de la 10 la 15 repetari, iar acest ciclu poate fi repetat de trei ori pe zi.

Beneficiile exercitiilor Kegel pentru femei

Beneficiile exercitiilor Kegel pentru femei

Pentru femei, exercitiile Kegel sunt deosebit de valoroase, mai ales dupa nastere, cand muschii planseului pelvin pot fi slabititi. Prin intarirea acestor muschii, femeile pot experimenta o imbunatatire in continenta urinara si fecala. In plus, exercitiile Kegel sunt recunoscute pentru capacitatea lor de a imbunatati satisfactia sexuala, crescand sensibilitatea si posibilitatea de a avea orgasme mai puternice si mai frecvente.

Beneficiile exercitiilor Kegel pentru barbati

Desi mai putin discutate, exercitiile Kegel sunt la fel de benefice pentru barbati. Ele ajuta la prevenirea si tratarea incontinentei urinare si a altor probleme ale vezicii urinare. De asemenea, intarirea muschilor planseului pelvin poate contribui la imbunatatirea performantei sexuale, inclusiv la o mai buna controlare a ejacularii. Pentru barbati, aceste exercitii sunt un instrument util, mai ales dupa proceduri medicale precum prostatectomia.

Sfaturi si precautii in practicarea exercitiilor Kegel

Desi exercitiile Kegel sunt in general sigure, este important sa le efectuezi corect pentru a evita posibilele probleme. Unul dintre cele mai comune greseli este folosirea muschilor abdominali, ai feselor sau ai coapselor in locul celor ai planseului pelvin. Acest lucru poate duce la ineficienta exercitiilor si chiar la probleme de sanatate, cum ar fi scaderea suportului pentru organele pelvine. Daca nu esti sigur de tehnica corecta, este indicat sa consulti un specialist, cum ar fi un fizioterapeut, pentru ghidare si supraveghere.

In concluzie, exercitiile Kegel sunt o metoda simpla, dar eficienta, de a imbunatati sanatatea planseului pelvin si de a preveni diverse probleme medicale. Cu practica regulata si o executare corecta, beneficiile pe termen lung pot contribui semnificativ la imbunatatirea calitatii vietii.